Az Amerikai Szülészorvosok és Nőgyógyászok Egyesülete szerint nagyon kevés információ áll rendelkezésre a vírus várandós anyákra és csecsemőkre gyakorolt hatásáról.

A jelenleg rendelkezésre álló információk nem utalnak arra, hogy a várandós anyák megnövekedett veszélynek lennének kitéve. Mindazonáltal az egyéb légzőrendszert érintő vírusos megbetegedések (Influenza, SARS) esetén a várandós nők magasabb kockázati besorolásba kerültek, így a várandós anyákat a koronavírus esetén is magasabb kockázati besorolásba lehet helyezni.

Egyenlőre még nem tisztázott, hogy a vírus át tud-e jutni a méhlepényen keresztül a magzatba.

Az eddig megerősítetten koronavírussal rendelkező szülő nők esetén az újszülöttekben nem mutatták ki a fertőzést.

Nagyon ritka esetben nem javasolják a szoptatást, elsődleges szempont, hogy a megfertőződött édesanya mindent elkövessen annak érdekében, hogy ne fertőzze meg gyermekét.
(Egyelőre nem bizonyított, de nem is zárható ki, hogy a vírus az anyetejjel átadható-e az újszülöttnek)

Megelőzés:

 • maszk viselése
 • gyakori kézmosás
 • mellek fertőtlenítése
 • mellszívó berendezések sterilizálása

Számításba veendő az a megoldás is, hogy a ferőzött édesanya lefejt tejét egy másik egészséges személy etesse meg a babával, természetesen a járványügyi előírások maximális betartása mellett.

Forrás:

https://www.acog.org/Clinical-Guidance-and-Publications/Practice-Advisories/Practice-Advisory-Novel-Coronavirus2019?fbclid=IwAR21mfBujnbHqvzK_2LF5z8AmiEb0xzNQI58Kp4VQUsfA5Dq6mnt-ePdgvs&IsMobileSet=false

A CDC (Amerikai Járványügyi Központ) tájékoztatása szerint a várandósok az alábbi megelőző óvintézkedéseket tehetik a koronavírus-fertőzés elkerülése érdekében:

 • Köhögj a könyökhajlatodba
 • Moss gyakran kezet szappanos vízzel vagy minimum 60% alkohol tartalmú kézfertőtlenítővel legalább 20 másodpercig különösen ha közösségben jártál, valamint orrfújás, tüsszentés vagy köhögés után
 • Ne nyúlj a szemedhez, szádhoz, vagy az orrodhoz mosatlan kézzel
 • Kerüld a közvetlen kontaktust a betegekkel és tarts távolságot az emberektől, ha koronavírus terjed a közösségedben
 • Ha beteg vagy hordj maszkot közösségben (zárt térben, autóban, vagy az orvosi rendelőbe belépés előtt)
 • Ha nem vagy beteg akkor FELESLEGES maszkot hordanod, kivéve abban az esetben, ha valaki olyat gondozol, aki beteg.
 • Tisztítsd és fertőtlenítsd naponta a gyakran érintett felületeket (kilincsek, asztalok, lámpakapcsolók, munkapultok, fogantyúk, markolatok, billentyűzet, telefon, wc, csap).

Forrás:

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prepare/pregnancy-breastfeeding.html?CDC_AA_refVal=https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/specific-groups/pregnancy-faq.html&fbclid=IwAR1zXOMCohPNX0_WMrlA93qi5807rSClTOlvNKbxwS4I2E-BNPWcCcRyrXc

Ha pedig további kérdéseid vannak a várandósságről, szülésről, szoptatásról vagy a gyermekágyas időszakról, akkor mindenképp olvasd el a “Segítség, anya leszek!” című ebookunkat, amit ide kattintva érhetsz el!

Ha kispapa, vagy, esetleg kismamként szeretnéd a párodat felkészíteni az apaságra, akkor mindenképp olvasd el a “Segítség, apa leszek!” című ebookunkat, amit ide kattintva érhetsz el!