Kucséberné Farkas Mirtill várandós- és szüléskísérő dúlával készítettem interjút, melynek során megtudhatod, mi is az ő munkája: hogyan segít felkészülni a szülés előtt álló pároknak testileg és lelkileg egyaránt, és mesél arról, hogy hogyan látja manapság az apukák szerepét a várandósság alatt, szüléskor, és a gyermekágyas időszakban.

Tapasztalatod szerint, mik a leggyakoribb félelmeik a kismamáknak, babát váró pároknak?

Azt gondolom, hogy félelmeinket főleg az ismeretlen helyzetek táplálják. A szülés és a szülővé válás már önmagában egy ilyen ismeretlen terep, többedik baba születése esetén is, természetes érzelme lehet a félelem. Ott van a feloldás is erre az érzésre, a tudatos felkészülés.

A várandósság alatt milyen felkészítőkön érdemes részt venni a pároknak? 

A dúla, sosem nyilatkoztatja ki, hogy mit kell csinálni, min kell részt venni. Így most sem teszem. Én arra bíztatok minden babát tervező, babát váró párt, hogy merjen kérdezni, informálódni, döntéseket hozni és bízni a női/anyai megérzésben! Indulásnak jó szívvel ajánlom Ina May Gaskin: Útmutató szüléshez című könyvét.Ha körvonalazódik, hogy mit szeretnének, lehet keresni a kapaszkodókat, a támogató csapatot és a felkészülés módját.Érdemes több helyről tájékozódni, a szülésen túl a szoptatásra és kisbabás napokra, évekre is készülni. 

Mivel foglalkozik egy dúla, azaz mi a feladatod? 

A dúla egy görög szó, asszonytársi segítőt jelent.Én ezt kiegészíteném azzal, hogy nemcsak az asszony, anya mellett, hanem az egész család mellett állunk a várandósság, szülés és gyermekágy idején.A családok igényeire hangolódva segítünk tapasztalatainkkal a szülésre készülődésben testi és lelki síkon, a pár által választott témák, kérdések mentén. Nincsenek egységes forgatókönyvek, hanem a családok írják azokat mindig újra és újra. Ha meghívást kapunk a születésnapra, akkor a szülés, születés napjaiban, óráiban osztatlan figyelemmel kísérjük a családot a Baba megszületésig, az aranyóra végéig.Gyermekágyban megbeszélés szerint látogatunk, segítünk. 

Mi a különbség a dúla és a szülésznő között? 

A dúla nem az egészségügyi személyzet része, nem végzünk semmi olyan tevékenységet, ami a szülésznő vagy orvos kompetenciájába tartozik sem a várandósság, sem a szülés ideje alatt. Pl: nem elemezünk, értékelünk leletet, nem vizsgálunk méhszájat és szívhangot, nem végzünk gátmasszázst. Nincsen műszakunk,nincs másik kismamánk. A mi fókuszunkban csak a család áll, az anya, apa és születendő kisbaba biztonságérzetének, komfortjának megteremtése, ami elősegíti azt a bizalmi légkört, amiben az édesanya ellazul és utat enged a Babájának. 

Hogyan látod manapság az apukák szerepét a várandósság alatt, szüléskor, és a gyermekágyas időszakban? Miben tudsz nekik segíteni? Mit tanácsolsz?

Manapság a legtöbb édesapa szeretne teljes értékű résztvevője lenni a várandósság és a szülés folyamatának. Természetes, hogy ahhoz, hogy magabiztos támaszai lehessenek párjuknak, szükségük van rá, hogy őket is támogassa valaki. Azt tapasztalom, hogy egyre több leendő apa büszkén vállalja fel, hogy kérdései vannak, feldolgozni való örökségei vannak a szülés, születés témájában és ezeket örömmel teszi le egy-egy segítő beszélgetésünk során. Dúlaként az én célom, hogy az anya-apa egységét biztosítsam, elősegítsem a várandósság és szülés idején, megerősítve őket a szerepükben, felkészítve őket a szülőszobai segítségnyújtás lehetőségeire, hogy nem vagyunk eszköztelenek. Hisz a legnagyobb félelme az apáknal az szokott lenni, hogy tehetetlenül nézi a párja fájdalmát. Ám ez, ha segítve, bevonva van a vajúdástámogatásba egy Édesapa, akkor nincs így. Akkor a szülés élménye is közös lesz. A gyermekágyra vonatkozóan is könnyebbség, ha előre tervezünk még a várandósság idején és nem váratlanul szakad ránk a szülés utáni érzékeny időszakban. Ezekben a gyakorlati, szervezési feladatokban is nagy szerep jut az apáknak. 

A baba megszületésével véget is ér a Te munkád, vagy a későbbiekben is megkereshetnek az édesanyák? Ha igen mivel kapcsolatban? 

A baba születése után az aranyórában jelen vagyok, segítek a mellre tételben, majd diszkréten visszavonulok, hogy hármasban tudjanak ismerkedni.Segítek az anyának fürdeni, átöltözni, a gyermekágyon kipakolni és úgy búcsúzom el a családtól.Igény szerint találkozunk akár többször is a gyermekágy alatt. Ez az igény szerintiség kíséri végig az én hivatásomat. A családok eltérő igényei alakítják a találkozásaink sűrűségét és a későbbi kapcsolattartást.

Ha szeretnéd Mirtillel felvenni a kapcsolatot keresd Őt a Facebookon a Dúlakuckó oldalon.