Gyermeked a dackorszakban fedezi fel a saját énjét, ekkor döbben rá arra, hogy saját céljai, kívánságai, vágyai vannak.

Két-két és fél évesen elkezdi felmérni, hogy meddig tart a saját hatásköre, és mindent másképp akar csinálni, mint ahogy mondod neki. Egyedül akar enni, öltözni, fogat mosni stb. amivel nem is lenne baj, ha ezeket nem azokon a reggeleken akarná megvalósítani, amikor a család éppen rohanásban van. 

Hasonló problémás terület a vásárlás, hiszen csemetéd örömmel kísér el vásárolni téged, ám ez korántsem veszélytelen terület! 🙂 Az áruházak tele vannak csábítóbbnál csábítóbb játékokkal, édességekkel, amelyeket gyermeked könnyedén kiszemel, és természetesen addig egy tapottat sem mozdul, amíg meg nem kapja. 

Sír, toporzékol és a földre veti magát, te pedig majd elsüllyedsz szégyenedben.

Vannak gyerekek, akiknél a dackorszakhoz látványos hisztik társulnak, másoknál valamennyivel enyhébbek, de tény, hogy minden gyermek – és vele együtt a szülő is – átesik ezen a nehéz korszakon. 

A dackorszak valójában gyermeked személyiségfejlődésének egy nagyon fontos állomása. 

Ebben az életkorban csemetéd nagyon élvezi, hogy saját akarata van, az általad felállított határokat felméri és feszegeti azokat, ezáltal méri fel, hogy mi az, amit megtehet, és mi az amit semmiképp. 

 A dackorszak másik jellemzője, hogy a gyermekek még nem rendelkeznek megfelelő szókincsel, kifejezési eszköztárral, így nem tudják pontosan meghatározni, hogy mit szeretnének, mi az óhajuk, ezáltal mi sem tudjuk mindig, hogy pontosan mit is szeretnének. Ezt kudarcként élik meg, fusztráltak lesznek, indulataikat pedig nem tudják kordában tartani és kitör a hiszti. 

Ezek a hisztik nagyon rémisztőek tudnak lenni, és ilyenkor szinte minden anyuka fejében ott lebeg a kérdés, hogy vajon mit rontottam el? 

Meg kell, hogy nyugtassalak: nem rontottál el semmit. A dackorszak “kötelező” életszakasz, mindenkinek át kell esnie rajta. Viszont a hisztit kezelni és megoldani tényleg a te feladatod. Nem mindegy azonban, hogyan reagálod le. 

Mit ne tegyél, ha hisztizik? 

  • Ne ilyenkor kezdd el nevelni. Ha éppen kitört a hiszti, akkor felesleges bármiféle hegyi beszéd, magyarázkodás, mert abban az érzelmi állapotban úgy sem jut el hozzá az információ. 
  • Ne büntesd csak azért, mert hisztizik. Sok anyuka hagyja egyedül a gyermekét a szobában, vagy megvonja tőle a mesét, de nem szabad, hogy a büntetés legyen az egyetlen eszköz hiszti esetén. Rossz hozzáállás, ha például megüt vagy megcsíp, akkor visszaadod neki, hogy lássa, mennyire fájt neked is. Egyrészt elveszítheted a tekintélyed, másrészt pedig ezzel azt a példát mutatod, hogy erőszakra te is erőszakkal válaszolsz. 
  • Ne hagyd magad zsarolni! Talán ezzel az esettel találkoztam édesanyaként a legtöbbször. A gyermek elkezd hisztizni, ha nem a kedvenc fagyizója felé kanyarodnak a szülők, vagy nem vették meg neki a piros tűzoltóautót. Majd ez következik: “Abbahagyom a sírást ha kapok fagyit, ha megveszed az autót,” stb. Ha nem figyelsz oda, könnyen átveheti az irányítást, és azon kapod magad, hogy egy utasítgató kisgyerekkel állsz szemben, aki egy személyben uralja a háztartást és zsarolja a család valamennyi tagját. 

 

A későbbiekben a hiszti némileg tudatossá válik: a gyermek rájön, hogy sírással megkaphat dolgokat, ezért tudatosan használja ezt az eszközt a meggyőzésre. Tárgyalni nem érdemes, mert az csak olaj a tűzre. Ilyenkor is határozottan nemet kell mondani, és nem engedni neki. 

7 dolog, amivel megelőzheted a hisztit: 

Nagyon sok olyan esettel fogsz találkozni, amikor már elkerülhetetlen lesz a hiszti, mégis van néhány dolog, amire ha odafigyelsz, csökkentheted a kiborulások számát. 🙂 

  1. Legyen nálad mindig enni- és innivaló, így elkerülheted, hogy a csemetéd megéhezzen vagy megszomjazzon és ezáltal ingerült és türelmetlen legyen.
  2. Célszerű elkerülni, hogy gyermeked kialvatlan legyen. Ha már csak egyszer alszik napközben, akkor a délutáni alvás legyen szent. Ha vendégségbe mentek, akkor is teremtsd meg a pihenés lehetőségét. Ha mégsem aludta ki magát, ne csodálkozz, ha hiszti lesz a vége.
  3. Csökkenteni kell a túlingert. Nem véletlen, hogy a hisztik többsége bevásárlóközpontokban történik, hiszen ott rengeteg inger éri egyszerre a gyerkőcöt. Próbáld meg lerövidíteni a vásárlást, esetleg iktass be egy gyors szopizást egy csendesebb helyen, vagy ha már nagyobbacska a gyermek, akkor egy kis futkosást a szabadban, hogy levezesse a feszültséget.
  4. Túl sok program helyett több szabad játék. Egy-egy mozgalmas nap után mindig legyen 1-2 pihenő nap, amikor nem mentek sehova, csak otthon vagytok, és a gyermek szabadon játszhat. Idő kell az élmények feldolgozására is, illetve szüksége van az állandóságra, kiszámíthatóságra.
  5. Sok-sok szabadban töltött mozgás. A jól lefárasztott, kimozgott gyermekek bizonyítottan kevesebbet hisztiznek.
  6. Nyugtasd meg. A dacos, hisztis gyermek megnyugtatása persze nem mindig egyszerű és nem mindig lehetséges. Kulcsfontosságú azonban, hogy éreztesd vele: szereted, és megérted őt. Ha engedi, öleld magadhoz, puszild meg, és tudasd vele, hogy nagyon szereted őt.
  7. Engedd, hogy hasznosnak érezze magát. A dackorszak valójában az önállósodás alappillére. Számtalan olyan szituációval fogsz találkozni, amiben valamilyen formában a gyerkőcöd is szeretne aktívan részt venni. Találj ki neki olyan “feladatokat”, amelyekről tudod, hogy meg tudja őket csinálni. Mi például, ha az udvart rendeztük, mindig adtunk a kisfiamnak is feladatokat. (Természetesen ezt nem úgy kell elképzelned, hogy befogtuk a gyereket dolgozni.) Ha gereblyéztünk, akkor segíthetett összeszedni a faleveleket, vagy ha épp virágot ültettem, ő is kapott egy kis edényt, amibe elültethetett egy virágot. Ha szupermarketben vásároltunk, akkor ő tolhatta a “gyerek bevásárlókocsit”. Engedtük, hogy a szalagra pakoljon. Így számunkra a vásárlás sose járt hisztivel. Fontosnak és önállónak érezhette magát, és nagyon élvezte. 

 Ha úgy érzed, hogy az egész dackorszak egy véget nem érő szenvedés, akkor engedd meg, hogy segítsek neked! Hadd mutassam meg, hogy van kiút a hisztikkel tarkított mindennapi küzdelmekből. Én is tartottam ott, ahol most te…..csak kattints az alábbi linkre és olvasd el az erről szóló ebookomat! 

Segítség, anya lettem!