Mára egyértelművé vált, hogy a koronavírus minket sem kerül el. A szemünk előtt változik meg a világunk, az új intézkedések bevezetése pedig feszültté, bizonytalanná tesz bennünket.
Ezt gyermekünk is látja és érzi rajtunk. Elkerülhetetlen, hogy beszélgessünk vele a vírusról, annak megelőzéséről, intézkedésekről.

Nagyon fontos, hogy a gyermek életkorát, fejlettségi szintjét szem előtt tartsuk.

Ha csemetéd még kisgyermek, akkor is nyugodtan meséld el neki, hogy van ez a vírus, ami komoly betegségeket okozhat (emeld ki, hogy nem az ő esetében, de az idősebbek, betegesebbek súlyos tüneteket produkálhatnak), ezért most pár napig itthon kell maradnunk, hogy ne kapjuk el, és ne fertőzzünk meg másokat.

Nagyon fontos, hogy a gyermeket ne rémisszük meg, még akkor sem, ha mi magunk félünk és aggódunk!!!

Kiemelhetjük, hogy az átlagosnál jóval többször mossunk kezet, így nagyobb eséllyel maradunk egészségesek.

Mutassunk példát! Ha a gyermek azt látja, hogy anya és apa is gyakrabban mos kezet, akkor ő is gyakrabban fog.

Tanítsuk meg neki a helyes kézmosást. Fertőtlenitő kézmosóval, vagy annak hiányában szappanos vízzel legalább 20 másodpercig mossatok kezet.

Semiképp sem fenyegetéssel, büntetéssel vedd rá a kézmosásra, ne kelts benne pánikot, inkább higgadtan mondd el neki, hogy így előzhető meg az, hogy megbetegedjen.

Gyermekünket (függetlenül az életkorától) ne árasszuk el túl sok információval. Ne mondjuk neki, hogy hány fertőzött van, hányan haltak meg, hiszen ezekkel csak fokozzuk a félelemérzetét.

Fogalmazzunk röviden, tömören, lényegretörően, és csak annyi információt osszunk meg vele, amennyire tényleg szüksége lehet egy gyermeknek.

Amennyiben kérdéseket szegez nekünk, azokra rövid, megnyugtató választ adjunk, hiszen a cél az, hogy ne információkat zúdítsunk rá, hanem, hogy megnyugtasssuk és biztonságban érezze magát.

Ne legyen tabutéma a vírus, beszélgess vele, derítsd ki, mennyit tud a témáról, hiszen az óvodában, iskolában sok mindent hallhatott az elmúlt hetekben, de nem biztos, hogy mind igaz is.

Ne engedd, hogy gyermeked vírussal kapcsolatos felnőtteknek szóló hírműsorokat nézzen.

Tudatosítsuk benne, hogy habár az óvoda/iskola bezárt és itthon kell maradnunk, sem ő, sem pedig a család többi tagja nincs közvetlen veszélyben, ez csupán egy óvintézkedés, amit mindenkinek be kell tartania.

Az otthon töltött idő legyen kiszámítható, még akkor is ha otthonról kell dolgoznod. Legyen egy ütemterv, amihez próbáljatok meg mindannyian igazodni, így kiszámítható lesz a napotok. Minden nap találj ki neki valami elfoglaltságot, játékos foglalkozást, ebben segítségedre lesznek az óvónők is.

Ha huzamosabb ideig vagyunk otthon, könnyen ellustulhatunk. Ne hagyjuk, hogy a gyermek órákat töltsön a kedvenc meséje előtt, igyekezzetek minél több időt szánni a játékra, mozgásra: otthon is lehet tornázni, akadálypályát építeni, célbadobni. Ha az idő engedi, minden nap menjetek ki a levegőre is. Iktass be minden napra kézműves foglalkozást, úgymint: színezés, festés, gyurmázás, hajtogatás, ragasztás, kirakózás, legózás, nagyobbaknak foglalkoztató füzetek stb.

Ha pedig érdekel, hogy hogyan tudod könnyebbé tenni a mindennapjadat kisgyermekes szülőként, hogyan kezeld a hisztiket és a dackorszakot, akkor mindenképp olvasd el a “Segítség, anya lettem!” című ebookunkat, amit ide kattintva érhetsz el!