Minden csoda három napig tart, akár a kutyák életében is. A négylábú családtagok többsége hamar, akár három nap alatt hozzászokik a megváltozott felálláshoz, illetve a sivalkodó emberke jelenlétéhez, főleg, ha korábban a gazdi erre már felkészítette. A legtöbb családi kutya bababarátnak mondható. Aki szeretetben nő fel, az képes mást is könnyen megszeretni. Kisebb-nagyobb hibákat viszont óvatlanul is el lehet követni.
Ha tehetjük, vonjuk be a kutyát, lehetőség szerint, a babázós programokba, természetesen ügyelve mind a biztonságra, mind a higiéniára, és arra is, hogy a program azért a babáról, és ne csak a kutyáról szóljon ilyenkor. Első közös program, a baba érkezése. Ezt a feledhetetlen pillantot a gazdi három-négy napos hiánya előzi meg, így ha a kutya aznapi, esetleg előző napi átmozgatása el is maradt, az öröm kutyulás biztos nem marad el a család haza érkezésekor. Érdemes az otthon maradt apukának lefárasztani a kutyát mielőtt haza hozná kibővült kiscsaládját. Így a kedvenc nem az ismeretlen, kis jövevény kiszagolásásra szabadítja fel összes eneregiáját. Ismerek olyan gazdit, aki haza küldte a babaszagú textil pelenkát a kórházból, hogy a kutya azt előre kódolhassa.

A kíváncsiság, és az izgalom így se maradt el, a kutya fel-alá járkált, fel-le ugrált, hogy beleszimatolhasson a mózeskosárba, és lehúzza a textilpelenkát a tetejéről. Ártani, nem árt a hasonló csomag, de ennél jóval fontosabb, hogy a kutya aznap is le legyen fárasztva, és hallgasson a gazdájára. Amikor a kapu elé érve kiszálltam az autóból és kivettem a hordozóban lévő kis Mirkót, azt hittem nekem csóválnak majd, engem szaglásznak, járnak körbe először. Figyelmen kívül hagytak és csak az foglalkoztatta őket, aki a hordozóban csicsiskált. Bár a falka egyik főnöke haza ért végre, de ezúttal egy olyan csomaggal, akit még sosem szagoltak, így egy cseppet a háttérbe húzodtam, és figyeltem mire hogy reagálnak.

Hagyjuk, hogy a kutya megszagolhassa a kezünkben, vagy a hordozóban fekvő csöppséget.

Óvatos érdeklődését ne tiltsuk le riadtan, de mindig legyünk jelen és mi irányítsuk az eseményeket! A legkisebb morgás vagy helytelen reakció esetében nagyon élesen és határozottan reagáljunk, és még nagyobb odafigyeléssel, fokozatossággal, jutalommal megvezetve próbálkozzunk később. Ez az úgynevezett hideg-meleg technika, ahol a kutya helyes viselkedését jutalommal, helytelen reakcióit büntetéssel kezeljük. Ha aggódunk, legyen két ember is jelen, az egyik aki a babát figyeli, a másik a kutyát. Ha rögtön pórázra kötjük, az amúgy udvarban szabadon futkározó ebet sőt még elővigyázatosságból szájkosarat is kap, megtévesztheti a gazdi a kutyát. Veszélyre figyelmezteti, pedig pont az ellenkezőjét kellene tenni. Természetesenek maradni, hogy kedvencünk is érezze, átérezze, átvegye a nyugalmat, a szeretetet, a kiegyensúlyozottságot, hogy nincs mitől tartania.

A legtöbb kutya, ha odafigyelnek rá, akkor magától is barátságosan fogadja az új jövevényt. Az első napokban ennek ellenére nem szabad soha egyedül hagyni a kutyát a babával. A gyerekek hangos, következetlen reakciói ugyanis ijesztőek lehetnek a kutya számára és reagálhat váratlan módon. Amit korábban csak teszteltél rajta, azt most élesben is kipróbáljátok. Gyakorlat teszi a mestert, így itt az ideje a gyakorlatba is átültetni azt amit már ezerszer lefuttattál az agyadban. Ha ügyesen végig csináltátok az előző fejezet leckéit, nincs aggodalomra okod. Kedvenced a vezényszavak hatására, úgy cselekszik, ahogy korábban a játék babával, vagy a szomszéd gyermekkel.

Tisztázd vele az elején, hogy hol vannak a határok. Egy újszülött erre nem képes, így neked kell helyette megtenned. Tudd, hogy kutyád mennyire mehet közel a picihez, engeded-e neki, hogy beleszimatoljon az arcába, megnyalja, vagy megfogja a kicsi ruháját. Mindent rögtön az első pár napban tisztázz vele. Azaz, ha nem érhet a kicsi arcához, mindig mondj neki “nem-et”, ha mégis pofátlan lenne. Olyan nincs, hogy egyszer cuki, ahogy megnyalja az újszülöttet, máskor viszont szidást kap érte. Légy ebben határozott és következetes, így érti meg a kutya, hogy mit vársz tőle.

Amilyen az adjon isten, olyan a fogadj isten. Ha megadtad kutyádnak a felkészülés időszakát, izgalommal bár, de békésen fogadja a kicsit a családba.

Ha tolakodó lenne kedvenced a kicsivel, így tiltsd le! Mind az öt lépést vegyétek át a sikerélmény érdekében!

 

Szeretettel:

Putnik-Mayer Yvette

Kutya kötelességed, ha jön a baba és a Gazdiképző szerzője